A Merkel-sejtek noradrenalinnal kommunikálnak

Nemrég derült ki, hogy a nyomásérzékeny Merkel-sejtek noradrenalin segítségével ingerlik az érző idegsejteket, amik az agy felé továbbítják a tapintási információt.

502 Layers of epidermis.jpg
A felhám rétegei közül a legalsóban találhatók a Merkel-sejtek (kékkel) [Forrás].

A Merkel-sejtek a felhám (a bőr legfelső rétege) legalsó rétegében találhatók. Szóval ez a helyzet: a bőrt három rétegre osztjuk, ezek közül a legfelső a felhám, amit még további 5 rétegre lehet osztani, és ezek közül a legalsóban vannak a Merkel-sejtek.

Legnagyobb mennyiségben az ujjbegyekben helyezkednek el, a különböző felszínek textúrájának érzékelésében játszanak fontos szerepet. A membránjukban olyan fehérjék vannak, amelyek nyomás hatására valószínűleg megváltoztatják térszerkezetüket és a sejtek közötti térből ionokat eresztenek be a sejtbe. A megváltozó intracelluláris ionösszetétel hatására általában valamilyen ingerületátvivő anyagot bocsájtanak ki a sejtek, ez az anyag pedig a sejttel kapcsolatban lévő idegsejtekben is hasonló változásokat (ioncsatornák megnyílását, stb.) idéz elő. A Merkel-sejtek esetében azonban eddig nem volt ismert a felszabadított ingerületátvivő kiléte.

A noradrenalin molekula modellje (Forrás).

Ezt a hiányt pótolta egy amerikai kutatócsoport néhány hete publikált, egereken végzett kísérletsorozat, ami szerint a Merkel-sejtek noradrenalint bocsájtanak ki. A noradrenalin az érző idegsejtek nyúlványain lévő ß2-adrenerg receptorok által ingerli az érző idegsejtet, aztán az ingerület továbbhalad az agy felé.

Érdekes módon ez az eredmény segíthet megmagyarázni a béta-blokkolók egy jellegzetes mellékhatását is. A béta-blokkolókat például a vérnyomás csökkentésére használják, mivel a szívritmus és a szívösszehúzódások erejének fokozásáért felelős ß-adrenerg receptorok működését gátolják. A béta-blokkolók viszonylag gyakori mellékhatása lehet bizonyos bőrfelületek zsibbadása, elérzéstelenedése és az új eredmények fényében valószínű, hogy ez a béta-blokkolók érző idegsejteken kifejtett hatásának tudható be.